Taitouinti on uintiurheilua, jossa yhdistyvät kestävyyttä ja voimaa vaativat elementit sekä taiteellinen ilmaisu. Taitouintia verrataankin monesti tanssiin, voimisteluun, cheerleadingiin ja jopa uimahyppyihin.
19-vuotias Iiris Nurmi opiskelee kolmatta vuotta Kerttulin lukiossa ja kilpailee yhtäaikaisesti taitouinnin nuorten maajoukkueessa. Nurmi kilpailee maajoukkueen lisäksi myös soolona (yksinuinti) ja duona (pariuinti). Lukio-opintojen ja tavoitteellisen urheilun yhdistäminen vaatii hänen mukaansa tarkasti suunnitellun aikataulun ja kykyä priorisoida.
Nurmi on viihtynyt taitouimarina jo seitsemän vuotta, vaikka hän kokeekin aloittaneensa lajin verrattain vanhana. Nuoruutensa hän harrasti voimistelua, mutta joutui jättämään lajin toistuvien vaivojen vuoksi.
Taitouinnin pariin Nurmi päätyi hauskan sattumuksen kautta, kun sitä näytettiin televisiosarjassa The Amazing Race. Nurmi innostui lajista välittömästi ja olisi halunnut aloittaa lajin heti. Tuolloin Turussa ei kuitenkaan ollut vielä harrastusmahdollisuutta lajin parissa. Muutamaa vuotta myöhemmin Nurmi pääsi vihdoin aloittamaan taitouinnin tavoitteellisen harjoittelun ja hän on ollut tyytyväinen lajivalintaansa siitä lähtien.
Nurmi kokee, että Kerttulin lukion urheilulinjalla opiskeleminen mahdollistaa loistavasti tavoitteellisen urheilun ja opiskelun yhdistämisen. Opettajat ovat joustavia ja ymmärtävät, että urheilijanuorten arki täyttyy muustakin kuin opiskelusta. Nurmi korostaa kuitenkin, että arjen toimivuuden kannalta tärkeintä on kyky aikatauluttaa päivät ja viikot.
Arkisin päivät muistuttavat paljon toisiaan, kun Nurmi suuntaa heti aamusta uimahallille harjoittelemaan. Aamun harjoitusten jälkeen vuorossa on koulua, ja iltapäivällä odottavatkin jo päivän toiset harjoitukset. Illalla aikaa jää lähinnä koulutehtävien tekemiselle.
Päivät ovat pitkiä, mutta kolmannen lukiovuoden kurssisisällöt helpottavat opiskelua hieman. Ensimmäisten lukiovuosien pakollisten kurssien jälkeen Nurmen opinnot koostuvat nyt lähinnä häntä itseä kiinnostavista oppiaineista. Tällöin opiskelu tuntuu entistä mieluisammalta eikä vaadi samalla tavalla oppiaineiden keskinäistä priorisointia.
Nurmen tavoitteena on monen muun urheilulinjan opiskelijan tavoin valmistua lukiosta neljässä vuodessa. Jatko-opinnoilla Nurmi ei ole vielä ehtinyt vaivaamaan päätään, vaikka muutama mahdollinen ala hänellä onkin jo mielessä.
Tällä kilpailukaudella Nurmi on ennen kaikkea pyrkinyt uimaan itseään varten. Vaikka kilpailu lajin parissa on kovaa ja hänenkin tavoitteensa ovat korkealla, ei ainoastaan kilpailuissa suoriutuminen pidä intoa lajiin yllä.
Täytyy muistaa myös, että ei vertaile itseään yksinomaan muihin, vaan kehittää taitojaan sitä varten, että haluaa itse olla parempi.
Nurmella on tällä hetkellä menossa viimeinen kausi nuorten sarjassa. Aikuisten sarjaan siirtyminen luo toki hieman paineita, mutta Nurmi suhtautuu sen myötä tuleviin uusiin haasteisiin avoimin mielin. Nuorten sarjassa hänellä on vielä tavoitteena saavuttaa palkintosija SM-kilpailuissa ja päästä maajoukkueen kanssa EM-kilpailuihin.
Taitouinti on lajina monipuolinen ja siksi siinä vaaditaankin useampia eri ominaisuuksia. Kilpailuohjelma kestää noin kahdesta minuutista neljään minuuttiin, jonka ajan urheilijoiden tulee suorittaa koreografia huolitellusti ja vaivattoman näköisesti. Saavuttaakseen tämän Nurmen mukaan taitouimarilla tulee olla ainakin hyvä kestävyyskunto, rytmitajua, notkeutta, voimaa ja ilmaisukykyä.
Nurmen mukaan parasta taitouinnissa on ryhmään kuulumisen tunne. Laji on verrattain pieni Turussa ja Suomessa ylipäätään, joten lähes kaikki tuntevat toisensa, tulevat hyvin toimeen ja kannustavat toinen toistaan. Lisäksi Nurmea urheilijana motivoi se, että lajissa voi kehittyä loputtomasti, eikä koskaan ole niin sanotusti valmis.