Urheilijan polulla – S:t Olofsskolan

Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Tämän lukuvuoden ajan juttusarjan teemana on Urheilussa opittua. Yläkoululaiset saavat pohtia omia vahvuuksiaan niin urheilussa kuin koulumaailmassakin. Esittelyvuorossa on tällä kertaa ruotsinkielinen ja liikuntapainotteinen yläkoulu S:t Olofsskolan Turussa.

Aamu on vasta aluillaan ja kello näyttää kahdeksaa, mutta Turun Urheilupuiston yläkentällä tunnelma on kaikkea muuta kuin unelias. S:t Olofsskolanin yläkoululaiset polkaisevat käyntiin aamuharjoituksensa ja tekevät alkulämmittelyjä reippaaseen tahtiin samalla, kun kevätaurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja lämmittää urheilukenttää. Harjoituksissa on mukana myös yleisurheilija Minea Pihlström.

Voimistelusta yleisurheilun pariin

Minea Pihlström, Turun Urheiluliitto

14-vuotias Pihlström käy paraikaa kahdeksatta luokkaa S:t Olofsskolanin yläkoulussa, jota myös ”Sosseniksi” kutsutaan. Kyseessä on Turun ainoa ruotsinkielinen yläkoulu. Lajinaan Pihlström harrastaa yleisurheilua, vaikkakin hänellä on tausta myös rytmisessä voimistelussa. Vielä vuosi sitten Pihlströmin arki pyöri vielä voimistelun ympärillä, mutta sittemmin laji vaihtui yleisurheiluun. Päätös yleisurheilun pariin siirtymisestä oli helppo, sillä Pihlströmin isosisko on myös harrastanut yleisurheilua ja siskosten perhe kehui lajin monipuolisuutta. Valinta osoittautui onnistuneeksi, sillä myös Pihlström kertoo pitävänsä erityisesti juuri yleisurheilun monipuolisuudesta. Lisäksi lajin parissa innostavat ystävät ja kisamatkat, joita Pihlström on vastikään tehnyt muun muassa Tampereelle.

Kaksikielisyyttä ja liikuntapainotusta samassa paketissa

Pihlström on kaksikielinen ja tahtoi jatkaa opiskelua yläkoulussa ruotsiksi, joten S:t Olofsskolan oli näin ollen selkeä valinta. Nuoren urheilijan kouluvalintaan vaikutti tietysti myös se, että kyseessä on liikuntapainotteinen yläkoulu. Pihlström korostaa liikuntaluokalla opiskelussa erityisesti tehokkaita aamutreenejä, jonka aikana varmasti herää ja päivä lähtee hyvin käyntiin. Hänen mukaansa liikuntaluokilla on myös hyvä luokkahenki, sillä kaikilla nuorilla on jotain yhteistä keskenään.

Urheilun ja opintojen yhdistäminen tuntui Pihlströmistä haastavammalta silloin, kun hän harrasti vielä voimistelua, sillä treenejä oli siihen aikaan paljon enemmän. Yleisurheilun pariin vaihtamisen jälkeen arki on kuitenkin helpottunut, ja Pihlströmillä on hyvin aikaa tehdä läksyt ja lukea kokeisiin. Tämän lisäksi hän kokee, että yläkoulun opettajat ovat olleet joustavia ja tukeneet nuoria sekä urheilun että opiskelujen parissa.

Urheilusta opitut taidot mukana myös koulun penkillä

Omalta urheilu-uraltaan Pihlström on kerryttänyt monenlaisia tärkeitä taitoja, kuten paineensietokykyä, vuorovaikutustaitoja ja huolellisuutta. Hän kokee pystyvänsä parhaimpaansa myös paineen alla ja osaa antaa sekä vastaanottaa palautetta. Pihlström mainitsee myös, että huolellisuus näkyy vahvasti hänen arjessaan. Hän pyrkii aina ennen kilpailuja varmistamaan, että hän on harjoitellut tarpeeksi ja kaikki on kilpailutilanteessa täydellistä. Kyseiset taidot eivät rajoitu vain urheiluun, vaan Pihlström kokee, että ne näkyvät myös koulumaailmassa ja ovat auttaneet häntä opinnoissa etenemisessä.

Kahdeksasluokkalaiselle Pihlströmille yhteishaku on edessä vasta ensi vuonna, mutta nuorelle urheilijalle on selvää, että hän haluaa hakea lukioon Turun Katedralskolaniin ja jatkaa tavoitteellista urheilua opintojen ohella. Ennen seuraavan lukuvuoden yhteishakua edessä häämöttää kuitenkin pitkä kuuma kesä, jonka Pihlström aikoo viettää treenien ja leirien parissa.