Turun Seudun Urheiluakatemia 20 vuotta – haastattelussa Risto Keskitalo

Turun Seudun Urheiluakatemia juhlii 20-vuotista taivaltaan vuonna 2024! Nostamme vuoden aikana esiin Turun Seudun Urheiluakatemian 20-vuotisen taipaleen tapahtumia sekä sen syntyyn ja toimintaan vaikuttaneita henkilöitä; kuten taustatoimijoita, valmentajia ja ennen kaikkea urheilijoita. Tällä kertaa esittelyssä on pitkäaikainen urheiluakatemiatoimija sekä liikunnanopettaja Risto Keskitalo.

Liikunnanopettajan työn kautta urheilulukio tutuksi
Risto Keskitalo toimii Oulun Kastellin lukion liikunnanopettajana sekä valmentajana urheilijoiden ryhmälle. Keskitalon yhteys Turun Seudun Urheiluakatemiaan juontaa juurensa 2000-luvun alkupuoliskolle, kun hän auttoi osaltaan Turun Seudun Urheiluakatemian kehittämisessä.

Keskitalo aloitti liikunnanopettajana Kastellin lukiossa Oulussa vuonna 1997, jolloin hänen viran kuvaansa sisältyi urheilulukiosta vastaaminen. Vuonna 1986 Suomessa aloitettiin urheilulukiokokeilu, jossa Oulun Kastellin lukio toimi yhtenä kuudesta kokeiluun osallistuneesta lukiosta. Vaikka Keskitalolla itsellään oli vankka tausta kilpaurheilusta pesäpallon osalta, ei hänellä tuolloin aloittaessaan Kastellin lukion opettajana ollut vielä käsitystä siitä, mitä kaikkea urheilulukio pitäisi sisällään.

Hetken Kastellissa työskenneltyään Keskitalo alkoi huomata järjestelmässä ongelmakohtia. Erityisesti hänen huomionsa kiinnittyi niihin urheileviin opiskelijoihin, joille lukio ei tuntunut olevan paras vaihtoehto opinahjoksi. Alkoi pohdinta siitä, voisiko urheiluoppilaitostoimintaa laajentaa myös ammattikoulun puolelle.

Vähitellen urheiluoppilaitostoiminnan laajentaminen otti tuulta alleen Oulussa ja tiiviiden keskusteluiden ja uudistuneen järjestelmän hiomisen jälkeen mukaan hyppäsivät myös paikallinen ammattikoulu sekä korkeakoulut. Keskitalo kiittää tuon aikaisia oppilaitosten rehtoreita laajakatseisuudestaan asiaa kohtaan, ilman heitä uudistuminen ja toiminnan laajentaminen eivät olisi olleet mahdollisia. Vuonna 1999 laajentunut toiminta aloitettiin Osaavan Oulun Urheilukoulun hankkeen nimellä, mistä lähtien toiminta on ollut käynnissä lähes nykyisessä laajuudessaan.

Urheiluakatemiatoiminta laajenee ympäri maata 
Kiinnostus urheiluakatemiatoimintaa kohtaan kasvoi vähitellen ympäri Suomea. Myös Turussa alettiin pyöritellä tarkemmin ajatusta urheiluakatemian tärkeydestä nuorten urheilijoiden kannalta, yhdessä urheiluoppilaitosten kanssa. Keskitalo mainitsee erityisesti tuolloisen Aurajoen lukion rehtorin, nykyisen Turun kaupungin liikuntapalvelujohtajan Markus Kalmarin aktiivisuuden osana Turun Seudun Urheiluakatemian kehittämistä nykyiseen muotoonsa. Kalmari oli halukas kuulemaan oululaisten kollegoidensa tavoista toteuttaa urheiluakatemiatoimintaa ja lopulta Turku löysikin oman mallinsa urheiluakatemiatoiminnalleen.

Suomalaisen urheiluakatemiatoiminnan haasteet ja mahdollisuudet 
Keskitalon mukaan urheiluakatemia on kehittynyt olemassaolonsa aikana Suomessa vähitellen ja hioutunut koko ajan yhä toimivammaksi kokonaisuudeksi. Suomalaisen urheiluakatemiatoiminnan Akilleen kantapäänä hän näkee kuitenkin urheiluakatemioiden turhan voimakkaan painotuksen paikallisuuteen, jolloin jokaisella urheiluakatemialla on erilaiset ja toisistaan poikkeavat toimintatapansa. Toki osa urheiluakatemioista toimii muita hieman valtakunnallisemmalla tasolla, mutta Keskitalo kaipaisi urheiluakatemioiden välille nykyistä enemmän yhteistyötä.

Keskitalon mielestä urheiluakatemioiden toiminnasta olisi mahdollista poimia toimivimmat tavat ja samalla yhtenäistää suomalaista urheiluakatemiatoimintaa. Turun Seudun Urheiluakatemian kohdalla Keskitalo nostaa jalustalle kuntarajat ylittävän toiminnan, josta hänen mukaansa myös oululaiset voisivat ottaa mallia. Molempia urheiluakatemioita yhdistävät päätoimiset urheiluakatemiavalmentajat, joiden palkkaaminen oli hänen mukaansa aikanaan ainoa oikea valinta. Toteutuakseen hyvin kaksoisuramalli vaatii päätoimisia työntekijöitä. Urheiluakatemiatoiminnan rahoitus on mahdollistanut myös laajemmin asiantuntijapalveluiden tarjoamisen urheilijoille.

Mitä tulee huippu-urheiluun, Keskitalo näkee urheiluakatemiatoiminnassa yhden merkittävän tekijän. Kun puhutaan nuorista urheilijoista, on strateginen valinta, pyritäänkö urheiluakatemioiden palveluita tarjoamaan hyvin laajalle määrälle nuoria vai kohdennetaanko palvelut pienempään ryhmään jo varhaisessa vaiheessa. Myös linjanveto tämän asian suhteen vaihtelee Keskitalon mukaan paikallisesti.

Keskitalo ajattelee, ettei alle 16-vuotiaista urheilijoista voida vielä varmuudella poimia lajinsa tulevia huippuja. Oulunseutu Urheiluakatemian toiminnassa tämä ajatus korostuukin, sillä sitä tukevat myös useat tutkimukset. Palveluita pyritään nuorten urheilijoiden kohdalla tarjoamaan mahdollisimman monelle ja löytämään urheilijoiden potentiaali sitä kautta. Keskitalo uskoo, että ajan myötä urheilijoiden kasvaessa tulevat huippu-urheilijat nousevat esiin suuresta joukosta joka tapauksessa. Toisaalta hän ymmärtää, että suomalaisen urheilun määrärahojen niukkuudesta johtuen katse kiinnittyy helposti jo varhaisessa vaiheessa lajinsa aivan huippuihin. Keskitalo haluaa kuitenkin kiittää urheiluakatemiatoimintaa koordinoivaa Suomen Olympiakomiteaa erinomaisesta työstään, mitä tulee suomalaisten urheiluakatemioiden asioiden edistämiseen viime vuosina ja vuosikymmeninä. Hänen mukaansa juuri nuorten urheilijoiden kohdalla hieman erilainen lähestymistapa voisi olla kuitenkin virkistävää.

Urheiluakatemiatoiminnan tulevaisuus 
Tulevaisuudessa Keskitalo toivoo näkevänsä suomalaisessa urheiluakatemiatoiminnassa uudenlaisia tuulia ja muutoksen aaltoja, mitä tulee rahoitukseen, rakenteeseen ja yhdenmukaisuuteen. Hän tunnistaa, että tällaiset muutokset voivat kuitenkin ottaa aikansa. Ne eivät ole myöskään kovin yksinkertaisia asioita, sillä niihin liittyvät taloudellinen näkökulma sekä kysymykset suomalaisen urheilun perinteestä laajemmin. Hän näkee urheiluakatemiatoiminnan ottaneen kuitenkin suuria edistysaskeleita kuluneiden vuosikymmenten aikana ja toivoo kehityksen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Keskitalon mukaan urheiluakatemiatoiminta on aina ollut ja on edelleen erinomainen mahdollisuus suomalaisen huippu-urheilun kannalta.