Taitoluistelu

Taitoluistelu on urheilulaji, jossa kilpaillaan taitoluistimilla luistelemalla ja esitetään kilpailuohjelma musiikin tahtiin. Kilpailusuoritusta arvioidaan sen teknisen ja taiteellisen tason perusteella. Taitoluistelussa kilpaillaan neljässä eri lajissa, joita ovat yksinluistelu, jäätanssi, muodostelmaluistelu ja pariluistelu.

17-vuotias Ava Suoraniemi opiskelee ensimmäistä vuotta Kerttulin lukiossa ja harjoittelee samanaikaisesti tavoitteellisesti taitoluistelua. Lukio-opintojen ja urheilun yhdistäminen täyttää kalenterin nopeasti, jolloin vaaditaan priorisointia ja tehtävien hajauttamista.

Suoraniemi päätyi lajin pariin alkujaan isänsä jääkiekkoilijan ammatin kautta. Jäähalli oli arkinen ympäristö koko perheelle ja Suoraniemi aloittikin taitoluistelun norjalaisessa luistelukoulussa, perheen asuessa Stavangerissa. Hän oli tuolloin vasta 4-vuotias.

Suoraniemellä on nyt takanaan lukion ensimmäinen vuosi ja sen tuomat muutokset arkeen. Urheilulinjalla opiskeleminen on lisännyt taitoluistelun harjoittelumääriä ja mahdollistanut aamuharjoitukset entistä useampaan aamuun. Myös lukio-opinnot yleisesti ovat lisänneet työtunteja opiskelun parissa.

Ensimmäisen lukiovuoden syksynä Suoraniemellä oli hieman totuttelua uuteen arkeen, mutta vähitellen hän löysi tasapainon siihen. Tärkeimpänä oppina kuluneesta vuodesta hän pitää kykyä priorisoida ajankäyttöä opintojen ja urheilun välillä. Kilpailuviikoilla hän keskittää energiansa ja aikansa ennen kaikkea urheiluun, kun taas koeviikolla tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on lähtökohtaisesti koulunkäynti.

Suoraniemi pyrkii hyödyntämään kaikki lyhyetkin hetket ja edistämään kotitehtäviä vähitellen päivän mittaan. Kuitenkin myös pelkälle rentoutumiselle tulee jättää tilaa, ettei arki käy liian kuormittavaksi. Haastavimpana asiana urheilun ja opintojen yhdistämisessä Suoraniemi kokeekin sen, että ajan saisi riittämään kaikkeen haluamaansa. Hän tunnistaa itsessään perfektionistin piirteitä ja haluaa suoriutua niin opinnoista kuin urheilusta parhaalla mahdollisella tavalla. Tästä johtuen asioiden priorisoiminen onkin vaatinut hieman työstämistä.

Mennyt kilpailukausi on ollut Suoraniemelle hieman haastava, eikä hän ole päässyt kilpailuissa samanlaisiin suorituksiin kuin harjoituksissa. Suoraniemi on suorittanut kuluneen vuoden aikana Mindful Athlete -psyykkisen valmennuksen lukiokurssin, josta hän on saanut eväitä urheilijan psyykkisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Tulevalla kaudella hän haluaa jatkaa urheilijana oman psyykkisen valmiuden hiomista, jotta kilpailusuoritukset sujuisivat jatkossa mahdollisimman hyvin.

Suoraniemen pidemmän tähtäimen haaveet taitoluistelijana keskittyvät suurimmaksi osaksi siihen, että hän saisi nauttia urheilu-urastaan ja katsoa mihin oma potentiaali taitoluistelijana kehittymisessä riittää. Tällä hetkellä hän nauttii kilpailemisesta, mutta työskentely show-luistelijana kiinnostaa hieman kaukaisemmassa tulevaisuudessa, esimerkiksi lukion jälkeen mahdollisen välivuoden aikana. Suoraniemi ei ole myöskään sulkenut vaihtoehdoistaan täysin pois luistelutuomarina tai -valmentajana työskentelemistä, mitä tulee aikaan kilpauran jälkeen.

Korkeakouluopintojen suhteen Suoraniemellä ei ole toistaiseksi tarkkoja suunnitelmia. Hänellä ei ole vielä yhtä tiettyä unelma-ammattia, johon hän haluaisi pyrkiä. Sen vuoksi hän haluaakin panostaa lukio-opintoihin, jotta mahdollisuudet korkeakouluopintojen suhteen säilyisivät avoinna useampaan vaihtoehtoon. Häntä kuitenkin kiinnostavat yliopisto-opinnot.

Taitoluistelu on monipuolinen laji ja siinä vaaditaan useita fyysisiä sekä psyykkisiä ominaisuuksia. Suoraniemen mukaan ainakin sinnikkyydestä ja rohkeudesta on hyötyä lajissa, sillä vaikeimpien elementtien oppiminen vaatii useita toistoja ja paljon epäonnistumisia. Fyysisistä ominaisuuksista hän nostaa olennaisimpina esiin taidon, nopeuden, liikkuvuuden, kestävyyden ja voiman. Näitä ominaisuuksia kehitetään lajiharjoitusten lisäksi ennen kaikkea oheisharjoituksissa. Myös luova ilmaisu on ominaisuus, jota taitoluistelijalta vaaditaan erityisesti esiintymistilanteissa. Lajin sääntöjen muututtua, sen tärkeyttä painotetaankin entistä enemmän kilpailuissa.

Suoraniemen mielestä parasta taitoluistelussa on lajin monipuolisuus ja onnistumisen kokemukset. Laji on tuonut hänelle myös paljon uusia ystäviä ja tuttavia. Lisäksi hän kokee saavansa luistelusta vauhdin, liu’un ja eläytymisen kautta sellaisen tunteen, jota hän ei saa mistään muualta.