Urheilijan polulla -juttusarjassamme pääset tutustumaan Turun seudun urheilu- ja liikuntapainotteisiin yläkouluihin. Neljäntenä seitsemästä koulusta esittelyvuorossa on Puropellon urheiluyläkoulu.
Puropellon yläkoulu eli tuttavallisemmin ”Puris” on toiminut Olympiakomitean virallisena urheiluyläkouluna syksystä 2020 alkaen. Hyväksi havaittu systeemi on toiminut Puropellossa vastaavasti jo vuosien ajan, joten urheiluyläkoulustatus ei ole juuri vaikuttanut koulun arkeen.
Puropellon koulun liikuntaluokalla on pitkät perinteet ja valittavana onkin ollut jo yli kymmenen vuoden ajan samat lajilinjat: jääkiekko, telinevoimistelu, joukkuevoimistelu sekä yleisvalmennus. Urheilulle varatut aikaikkunat löytyvät lukujärjestyksestä tiistai- ja torstaiaamuisin, ja kouluviikkoon on mahdollista sisällyttää lisäksi Kasva urheilijaksi -oppitunnit.
Urheiluyläkoulu aamuharjoittelun mahdollistajana
Kouluviikko on juuri päättynyt, kun Urheiluakatemia tavoittaa Puropellon yhdeksättä luokkaa käyvän Jemina Phanin. Tunti aikaa vaihtaa treenivaatteet, syödä välipalaa ja kääntää fokus koulutöistä telinevoimisteluun, sillä iltaharjoitukset odottavat.
![](https://blog.edu.turku.fi/urheiluakatemia/files/2025/01/puris1-644x834.jpg)
Turun Urheiluliiton huippuvoimistelijalla on edessä jännittävä vuosi, sillä vasta 15-vuotias nuori urheilija siirtyy kilpailemaan jo naisten sarjaan. Nouseminen ”sennuihin” tuntuu Phanin omien sanojen mukaan jännittävältä, mutta samaan aikaan hyvältä.
Puriksen urheiluluokkalaisena Phan pääsee tiistaisin ja torstaisin seuran järjestämiin aamutreeneihin. Se oli yksi suurimmista syistä, minkä takia Phan hakeutui juuri urheiluyläkouluun.
– Treenasin itseäni vanhempien voimistelijoiden kanssa alakouluikäisenä ja kuulin heiltä, miten hyvin Puropellon yläkoulussa urheileminen ja koulunkäynti onnistuu. Oli selvää, että halusin myös itse hakea Purikseen, sillä minulla on voimistelulle asetettuna kovat tavoitteet.
Phan harjoittelee telinevoimistelua seitsemän kertaa viikossa Liikuntakeskus Alfassa, ja tähän päälle tulee oheisharjoitteluna baletti sekä tietenkin koulun lukujärjestyksen mukaiset liikuntatunnit. Parhaimmillaan koulupäivien yhteydessä on mahdollista liikkua jopa kymmenen tuntia viikossa.
– Välillä koeviikkoilla on kiirettä ja rankempaa, mutta muuten arki ei tunnu liian kuormittavalta. Koulussa ymmärretään urheilijaa onneksi hyvin ja leirit sekä kilpailut on aina saanut sovittua sekä järjestettyä yhdessä opettajien kanssa.
Urheiluluokalta vertaistukea
Jeminan luokkakaveri, joukkuevoimistelija Aada Sinkkonen, on ollut myös tyytyväinen opiskeluun Puropellon urheiluyläkoulussa. Nuoresta saakka urheiluluokalle tavoitellut Sinkkonen kehuu erityisesti koulussa vallitsevaa ilmapiiriä.
![](https://blog.edu.turku.fi/urheiluakatemia/files/2025/01/puris2-644x794.jpg)
– Meillä on mukavan vauhdikas meno urheiluluokalla ja erityisen hyvä yhteishenki! Olen viihtynyt Puriksessa todella hyvin, enkä vaihtaisi urheiluyläkoulukokemusta mihinkään.
Sinkkonen näkee selkeänä vahvuutena, että urheilijat ovat koottuna samalle luokalle. Vertaistukea on aina tarjolla, sillä urheilu ja tavoitteellisuus yhdistävät opiskelijoita.
– Esimerkiksi tiukkoja koerupeamia on helpompi jaksaa, kun tietää, että myös muilla on koulun lisäksi arjessa treenejä, kisoja ja pelejä. Aikatauluttaminen kuitenkin helpottaa arkea.
Joukkuevoimistelussa harjoitustunnit saattavat rankimpina viikkoina kohota lähemmäs 30 tuntiin, joten Sinkkonen koettaa tehdä läksyjä aina sopivat hetken tullen. Motivoituneena urheilijana, joukkueen kapteenina, ajoittainen kiire ei kuitenkaan tuota ongelmaa, sillä katse on suunnattuna pitkälle tulevaisuuteen.
– Joukkueemme Sanix Valens Juniorin tavoitteet on asetettu korkealle. Lähdemme tavoittelemaan tänä vuonna MM-edustuspaikkaa sekä sitä kautta paikkaa finaalissa. Vuoden 2021 koti MM-kisat jouduin valitettavasti loukkaantumisen takia olemaan sivussa, joten nyt on todella paljon tahtoa, motivaatiota sekä halua treenata ja kilpailla huipulla!
Huipulle saakka
Phanin ja Sinkkosen tavoin myös Aron Kiviharju tähtää urheilu-urallaan korkealle. Vasta 15- vuotias jääkiekkoilija harjoittelee sekä pelaa jo TPS:n U20-joukkueessa, eikä kehitykselle näy loppua.
![](https://blog.edu.turku.fi/urheiluakatemia/files/2025/01/puris3-644x777.jpg)
– Ei ole ainoastaan tavoite, vaan ennemmin päätös, että tähtään urallani NHL:ään. Sitä kohti mennään ja tehdään töitä kovasti joka päivä. Vaikka arki on välillä kiireistä, tykkään treenata kahdesti päivässä.
Kiviharju antaa kiitosta erityisesti koulun mahdollistamasta aamuharjoittelusta. Omien sanojensa mukaan aamujäillä on ollut erittäin suuri vaikutus kehityksessä uran kannalta. Välillä aamut ovat vapaaehtoisia ja olisi mahdollisuus myös jäädä kotiin lataamaan akkuja, mutta Kiviharju valitsee kuitenkin aikaisen herätyksen kotona Raisiossa, jotta pääsee ”hakemaan tatsia jäälle” Gatorade Centerilla.
Ensimmäisen kerran Kiviharju sai tuntumaa luisteluun vain 3-vuotiaana, kun entinen liigakiekkoilija isä vei Aronin TPS:n kiekkokouluun. Laji vei välittömästi mennessään ja sillä tiellä ollaan edelleen.
– Minulla on suuri intohimo jääkiekkoa kohtaa ja kova tahtotila mennä eteenpäin. Yritän myös parhaani opinnoissa, jotta pääsisin opiskelemaan kaupallista alaa Turun ammatti- instituuttiin yläkoulun jälkeen. Olen miettinyt tulevaisuuttani realistisesti sekä järkevästi. Päättäväisyys sekä harjoittelusta nauttiminen vievät varmasti uralla sekä elämässä pitkälle.
Koulu urheilijan tukena
Puropellon liikunnanopettaja Tommi Putkuri antaa erityistä kiitosta koulun rehtorille sekä opettajille. Ilman toimivaa yhteistyötä sekä molemminpuolista ymmärrystä arki ei välttämättä urheiluyläkoulussa olisi yhtä toimivaa.
– Oppilaat eivät voi päällekkäisille aikatauluille itse usein mitään, joten on tärkeää, että joustamme puolin sekä toisin. Olemme opetelleet hyväksi havaittuja toimintatapoja jo vuosien ajan, ja kaikki lähtee innostuneesta rehtorista sekä joustavista opettajista.
Putkuri itse pyrkii parhaansa mukaan tukemaan nuoria kokonaisvaltaisesti urheilijan arjessa. Oma aktiivinen elämäntapa sekä kilpaurheilussa mukana oleminen tuovat perspektiiviä liikunnanopettajan työhön.
– Urheiluluokalla on noin 25 oppilasta, joten kahdenkeskeistä aikaa urheilijoiden kanssa ei ole aina tarpeeksi. Olen kuitenkin pyrkinyt olemaan parhaani mukaan läsnä sekä jakamaan omia oppeja ja kokemuksia. Urheilu on paljon muutakin kuin fyysistä treenaamista, joten opettelemme Puriksessa yhdessä kokonaisvaltaista urheilijuutta!