Turun Seudun Urheiluakatemia on aloittanut uuden juttusarjan urheilijoiden ravinnosta. Sarjassa jaetaan kerran kuukaudessa urheiluakatemian huippujen reseptejä ravitsemusvalmentaja Laura Mierlahden kommenteilla maustettuna.
Ensimmäisen reseptin on kokannut karateka Titta Keinänen. Titta arvostaa treenien täyteisessä arjessa erityisesti helppoutta ruoan valmistuksessa. Tärkeää on myös, että polttoainetta on riittävästi sekä riittävän usein saatavilla. Alla Titan arjen luottoresepti: lohi ja kasvikset uunissa kahdelle.
Karateka Titta Keinänen
3 perunaa
1/2 bataatti
4 porkkanaa
1 sipuli
1 punasipuli
4 valkosipulin kynttä
400g lohta
Sitruunamehua
Oliiviöljyä
Suolaa
Pippuria
Timjamia
Pestoa
1. Kuori ja paloittele kasvikset, levitä uunipellille
2. Lorauta pinnalle oliiviöljyä, lisää mausteet ja sekoita
3. Laita kasvikset uuniin 200 asteeseen n. 30-40 minuutiksi
4. Leikkaa lohi paloiksi ja lisää pintaan sitruunamehua, suolaa ja pippuria
5. Lisää lohipalat uuniin kasvisten joukkoon noin 15 min ajaksi
6. Asettele kasvikset ja lohi lautaselle. Lisää lohen päälle pestoa oman maun mukaan. Nauti!
”Urheilijan ruokavaliossa riittävyys ja säännöllisyys ovat keskeisessä asemassa, jotta palautuminen ja suorituskyky olisivat huipussaan. Kiireisessä arjessa kokkaamiselle ei aina ole aikaa, jonka vuoksi ennalta suunnittelu on avainasemassa onnistumisen kannalta. Urheilijan kannattaa valmistaa suuria annoksia kerralla ja tällöin esimerkiksi uuniruoat ovat erinomaisia. Tavalliset reseptit ovat yleensä mitoitettuja 4 hengelle, runsaasti kuluttava urheilija saattaa syödä tästä ehkä 2-3 ateriaa. Reseptin voi vaikka tuplata ja pakastaa osan valmiina annoksina, jolloin ruoka on nopea lämmittää kiireisinä päivinä”, Urheiluakatemian ravitsemusasiantuntija Laura Mierlahti kommentoi.
Löydät juttusarjan Urheiluakatemian some-kanavista tunnisteella #mitäurheilijatsyövät. Tuorein resepti on julkaistu tällä viikolla ja kokkina häärii TPS:n salibandypelaaja Miko Kailiala.