Yleisurheilija Miia Sillman yhdistää arjessaan urheilun sekä opinnot ja tähtää kaksoisurallaan korkealle; olympialaisiin sekä kätilöksi.
Urheilijan kaksoisura, Dual Career, on suomalaisen urheilun arvovalinta, johon kuuluu vahva pyrkimys siihen, että urheilija pystyy yhdistämään arjessaan tasapainoisesti urheilun sekä opiskelu- tai työuran. Yleisurheilija Miia Sillman yhdistää arjessaan urheilun sekä opinnot ja tähtää kaksoisurallaan korkealle; olympialaisiin sekä kätilöksi.
Tampereen Pyrintöä edustava Miia Sillmanin laji on seitsenottelu. Lajivalinta ei ollut ilmeinen, sillä Sillmanin harrastuskirjo on ollut aina laaja. 25-vuotias moniottelija on ehtinyt kokeilla mm. hiihtoa, telinevoimistelua, painia ja ratsastusta ennen kuin yleisurheilu valikoitui omaksi lajiksi vuonna 2010. Silti rinnalla kulki edelleen telinevoimistelu ja ratsastus. ”Äitini on harrastanut myös yleisurheilua, joten pientä painetta saattoi tulla myös siltä suunnalta”, Sillman naurahtaa.
Turun ammattikorkeakoulussa kätilöksi opiskeleva Sillman on pystynyt yhdistämään menestyksekkäästi kaksi vaativaa uraa. Kesällä 2019 kätilopintoja oli takana kaksi vuotta, kun Sillman voitti Napolin kesäuniversiadeissa kultaa tuloksella 6209. Tulevalle kesälle 2020 rima on nostettu entistäkin korkeammalle, sillä tähtäimessä on olympialaiset, EM-kilpailut sekä 6400 pisteen raja seitsenottelussa.
”Kaksoisuran toteuttamisessa ei olisi haasteita, kunhan opinnot ja urheilun saa hyvään balanssiin, eivätkä ne syö ’voimavaroja’ toisiltaan”, Sillman kertoo. Tavoitteet kummankin osa-alueen suhteen täytyy olla kuitenkin selvillä ja joustoa on löydyttävä niin urheilijalta, koululta kuin valmentajaltakin. Pakollisten kouluharjoitteluiden osalta Miialla on ollut eniten haasteita, sillä kahdeksan tunnin työpäivään on mahdotonta sisällyttää kaksi täysipainoista lajiharjoitusta.
Kaksoisuralla urheilija joutuukin usein tekemään arjessaan jatkuvia pieniä valintoja. Opintojen pidentäminen on yksi ratkaisuista, joka antaa joustoa urheilulle sekä opiskelulle. Myös Miia on miettinyt valmistumisen siirtämistä vuoteen 2022, jotta kummallekin uralle jäisi arjessa tilaa. Vaikka välillä mennään koulu edellä ja aikatauluttaminen ei ole helppoa, näkee Sillman silti kaksoisuran toteuttamisessa paljon hyötyä: ”Esimerkiksi itselleni koulu on sopivaa vastapainoa urheilulle, kun ajatuksia saa välillä vietyä muualle. Urheilijana taas olen kylmähermoinen, enkä stressaa turhista. Nämä ominaisuudet auttavat minua koulumaailmassa”.
Urheilijan kaksoisurasta pääset lukemaan lisää osoitteesta: www.olympiakomitea.fi